Da li je važno kako misliš i razmišljaš?

DA ,važno je. Način razmišljana možeš zamisliti kao unutrašnji templejt (obrazac ili strukturu po kojoj nešto radiš) po kome donosiš zaključke , rešavaš probleme ili na koji način reaguješ na stresnu ili frustrirajuću situaciju. Bilo koju promenu da želiš da napraviš , ako dozvoliš sebi „luksuz“ mentalne pripreme jako brzo ćeš uvideti pozitivne rezultate.

 

Na koji način misliš?

Na koji nacin mislis

Na koji nacin mislis

U nastavku teksta sa tobom delim dva načina mišljenja i razmišljanja i zašto je važno da napraviš razliku.

  1. Fiksirani , učvršćeni način mišljena i razmišljanja

Kada govorimo o fiksiranom načinu razmišljanja govorimo o tome da je naša percepcija o sposobnostima ili ličnosti nepromenljiva. Ideja koja stoji iza ovoga je da smo rođeni sa nečim i da je to uklesano u kamenu i nepromenljivo.

2. Otvoreni način mišljena i razmišljanja

Kada govorimo o otvorenom načinu razmišljanja govorimo o percepciji koja je otvorena u percepciji naših sposobnosti i da ih je moguće razvijati ukoliko smo spremni da uložimo vreme i napor, bez obzira koja nam je startna pozicija.

 

Zašto nam je ovo važno?

Istraživanja pokazuju da zastupanje stava fiksnog uma usko je povezan sa stanjima depresije i anksiznosti. Fiksirani tj.zatvoreni um čini nas ranjivim prema problemima u okviru mentalnog zdravlja i da nam je teže da koristimo bolje odbrambene strategije.

Kroz primer to se najbolje vidi u socijalnim veštinama.

Ako verujete da ne možete biti manje stidljivi ili pričljiviji , vrlo je moguće da nećete ni raditi na tim veštinama i nećete pokušavati da promenite, takođe vrlo je moguće da ćete biti pod većim stresom i osećati da gubite kontrolu kada se nalazite u socijalnim situacijama.

Osobe otvorenog uma, zadržavaju optimističan stav čak i nakon neuspeha. Osobe otorenog uma, probelme ne doživljavaju kao strahotu već ih postamatraju kroz prizmu promene.

 

Najveća razlika između otvorenog i zatvorenog načina mišljena i razmišljana ogleda se u momentima kada je potrebno usvojiti neku novu veštinu. Osobe otvorenog uma brže prevazilaze neuspehe, lakše pitaju za pomoć i radije primenjuju novo naučene veštine.

Na koji nacin mislis

Na koji nacin mislis

 

Misliš li?

 

Sada kada znaš razliku da li možeš da zaključiš na koji način misliš?

…..

…..

…..

…..

I?

…..

…..

……

Moram da te razočaram, misliš na oba.

Kroz našu evolucionu putanju, naučili smo da mislimo i otvorenog i zatvorenog uma.

O stvarima, mišljenjima ili objektima koji su bliži našem identitetu skloniji smo da mislimo zatvorenijeg uma. Sve što donosi promenu , težiće da bude odbačeno jer „narušava“ integritet nepromenjenog idetiteta.

Ako želiš napredak i promenu , trebalo bi da se pomiriš sa time da je vreme da i svoj identitet menjaš u skladu sa tim.

Sa sobom , na dnevnom nivou proveravaj i beleži navike, rutine ali i sve one okidače koji te uvode u zatvoreni način razmišljanja. Obrati pažnju kada unutar sebe čuješ :

“ Ti to ne možeš“

„Ako to pokušaš, drugi će misliti da si glup“

„Užasna sam u ovome“

Za kraj:

Obrati pažnju na sebe, svoje misli, radnje i akcije. Otvorenost u sagledavanju ili ti budnost je ključ uspeha u razvijanju sebe. Kada počneš da uočavaš svoje okidače i svoje strategije , bićeš u stanju da sagledaš na koji način tvoj um utiče na tvoje ponašanje i kako lakše to možeš da promeniš.

Kada postaneš svesna načina na koji misliš , bićeš spremna i da sebe usmeriš u promenu ka razvoju.

Pročitaj i moj post “ Kako da promeniš način razmišljanja“ za neke od smernica koje su meni pomogle na ovom putu.

 

Ljilja

U koliko razmišljate na koji način da unapredite svoj život ili ste radoznali ili želite da se pozabavite razrešavanjem dilema i razumevanjem problema koji vas muče ili vam je potrebna podrška u ostvarivanju svojih punih potencijala  možete se javiti na email

lj.maldaner@gmail.com