Da li ste spremni da oprostite zarad zahvalnosti?

//Da li ste spremni da oprostite zarad zahvalnosti?

Da li ste spremni da oprostite zarad zahvalnosti?

By | 2018-01-18T12:00:59+00:00 januar 7th, 2018|Lifestyle|2 Comments

U mesecu kada je najlakše osuditi, jer se neko ne ponaša u skladu sa našim očekivanjima, odlučila sam se da oprostim da bih bila spremna da osetim zahvalnost ka delima koja su me napravila danas ovakvom kakva jesam.

Šta znači biti zahvalan?

Zahvalnost je ljudska osobina koja čoveku pomaže da napravi nekoliko razlika, npr. poput onih između zdravlja i patologije. Zahvalnost je ujedno i pokazatelj jedne od ljudskih osobina po kojoj možemo praviti razliku između zadovoljnih i nezadovoljnih ljudi.*

Šta znači oprostiti?

Oprostiti znači ispoljiti razumevanje za nesavršenosti osobe koja Vas je povredila, ali i uviđanje da ste samo mogli biti u stanju da učinite isto. Opraštanjem oslobađate sebe očekivanja koja ste postavili prema sebi ili drugoj osobi.*

„Osudi čin a nikada počinioca.“

Priča koja me je inspirisala je priča Irvina Jaloma u knjizi „Smisao života“ u kojoj govori o svom odnosu sa majkom. U priči „Mama i smisao života“ pored sopstvene perspektive njihovog odnosa i o tome kako je on majku doživljavao daje nam uvid sa majčine strane, kako se ona osećala u nekim situacijama i njen doživljaj njegovog odrastanja.

Često zaboravim(o) koliko je teško održati osećaj da je preko puta nas ljudsko biće koje oseća, misli. Često bivamo pleplavljeni sopstvenim emocijama, neracionalnim uverenjima, očekivanjima  da na to zaboravimo. Jedan od mojih mentora bi rekao izgubili bi smo celovit doživljaj osobe preko puta nas.

Deo priče koji me je najviše dotakao je razgovor Irvina i njegove majke o snu i njegovo zaboravljanje da je i njegova majka samo čovek, da je radila onako kako je ona najbolje znala i umela u tom trenutku u tom vremenu. Mogu reći da sam često zaboravljala da je i moja majka samo čovek i da je upravo i ona u prošlosti radila samo ono što je znala i umela najbolje u tom momentu.

zahvalnost

Photo by Abby Kihano from Pexels

Kako oprostiti?

Nema univerzalnog leka i recepta kako oprostiti. Meni je najviše pomoglo da se stavim u tuđe cipele i razvijam veštinu samoposmatranja kako bih „uhvatila“ sebe kada zaboravljam da je ispred mene osoba a ne objekat.

Vežba koja je meni pomogla:

Pokušala sam da zamislim kako je izgledalo odrastanje te osobe, zamišljala (mentalizovala) njeno vaspitanje, pokušala da doživim njene vrednosti u koje je verovala. Kada bih bila u stanju da zamislim sve ove uslove u kojima se osoba nalazila jasnije bih mogla da razumem njen postupak i ako ne bih morala da se složim sa njime.

O zahvalnosti sam već pisala ovde .

Nadam se da ćete iskoristiti savete koje sam podelila sa vama da ćete danas prvenstveno oprostiti sebi.  U oprostu leži promena, promena koju sami birate!

U momentu kada budete spremni da zahvalite životu na svemu, na svim onim momentima koji su vas oblikovali i načinili od vas osobu kakva jeste, tada ćete biti spremni za promene. Promene koje su suštinske, duboke i koje ste vi izabarali a ne koje su vam nametunte.

Ako imate bilo kakvih pitanja ili želite da me kontaktirate budite slobodni da to učinite putem emaila ili broja telefona, kako god vama više odgovara. Stojim vam na raspolaganju.

Od srca

Ljiljana Maldaner

Literatura:

 • Emmons, R. A., & Crumpler, C. A. (2000). Gratitude as a human strength: Appraising the evidence. Journal of Social and Clinical Psychology, 19, 56-69
 • Smith, A. (1790/1976). The Theory of Moral Sentiments (6th ed.). Indianapolis, IN: Liberty Classics. (Original work published 1790).
 • Linley, P. A., Joseph, S., Harrington, S., & Wood, A. M. (2006). Positive psychology: Past, present, and (possible) future.The Journal of Positive Psychology, 1, 3-16.</ref>
 • Wood, A. M., Joseph, S., & Linley, P. A. (2007). Gratitude: The parent of all virtues. The Psychologist, 20, 18-21<
 • Rejnvoter, Dž. (2003). Budite sebi psihoterapeut .Naučna KMD. 78

2 Comments

 1. Marija januar 8, 2018 at 13:19 - Reply

  Draga Ljiljana,
  Svaka cast za ideje, kreativnost i otvorenost pri vodjenju bloga. Samo napred ❤

  • Ljiljana Maldaner januar 8, 2018 at 13:22 - Reply

   Draga Marija,
   Hvala puno na komentaru! Ako budeš imala bilo kakvo pitanje možeš mi pisati !
   Veliki pozdrav

Leave A Comment

19 − 14 =