Vreme linearni kontinuum, nepovratni sled koji se proteže prema nazad (u prošlost) i prema napred (u budućnost). Zavisno od teorijskog okvira, ovaj sled se shvata kao beskonačan ili kao konačan. Vreme predstavlja jedan od osnovnih pojmova u religiji, filozofiji i nauci.

Svako od nas “dobija “ ili “ima” 168 sati nedeljno na raspolaganju. Ekspert za upravljanje vremenom Laura Vanderkam nudi nam par stategija koje će nam pomoći da pronađemo više vremena za stvari koje su nama bitne i za koje želimo da radimo. Meni se jako dopao slogan njene strategije i iz tog razloga delim ovo strategiju sa vama, slogan glasi:

” Izgradimo život kakav želimo sa vremenom koje imamo.”

Kako koristite slobodno vreme

Vreme u nedelji

Kao što rekoh svaka nedelja ima 168 sati. Koliko nas redovno trenira, posvećuje vreme razvijanju odnosa i dodatnom usavršavanju. Pre nego što krenemo sa “Nemam vremena , previše sam zauzet” hajde da napravimo jednostavnu računicu:

Radimo od 40 do 60 sati nedeljno

Spavamo od prilike 56 sati

više manje ostaje nam približno od 52 sata do 72 sata slobodnog vremena

52 sata, priznajem nije malo vremena za sve ono što želimo da uradimo.

Vreme i upravljanje njime

Jedna od stvari koje sam naučila od Laure da vreme postaje “elastično” onda kada neka hitnost iskoči. Što me je navelo na razmišljanje, koliko me je puta neka hitnost naterala da se preorganizujem i organizujem vreme za saniranje štete hitnosti. Kako tada uvek nađem vremena za majstore, treninge, posao i sve ostalo što prati sve te aktivnosti.

Ključ upravljanja vremenom nalazi se u organizaciji prioriteta. Odnosno u prihvatanju odgovornosti kako naš život izgleda i kako ga krojimo. Svaki minut koji imamo na raspolaganju zavisi isključivo od nas, vreme koje nečemu posvećujemo isključivo predstavlja naš izbor.

Kako koristite slobodno vreme

Ko nam krade vreme ?

Postoji nekoliko ključnih kradljivaca vremena, nisam sigurna kako bi ih rangirala, jer po meni svaki od njih je izuzetno bitan i može da bude na prvom mestu..

Kradljivci vremena:

– Ne postavljeni ciljevi . O ciljevima i zašto ih je bitno postaviti pisala sam ovde . 

Bez obzira kada postavljate ciljeve, bitno je da ti ciljevi budu insplanirani da znate šta vam manjka kako bi te ciljeve ostvarli, šta treba da unapredite ili promenite. Zatim koje su “male pobede” koje su potrebne da postignete kako bi te ciljeve ostavrili tj. Pomoćni koraci.

Iz iskustva ali i praćenjem različitih studija i istaživanja najbolji dan za postavljanje i preraspodelu koraka za ostvarivanje ciljeva je petak popodne. Istraživanja pokazuju da je petak popodne najučinkovitiji iz više razloga :

-kraj radne nedelje

– opušteniji smo

– spremniji smo da se fokusiramo na obaveze ali i zadovoljstva

– petak popodne posmatramo kao deo dana kada su nam gubici najmanji i kada smo najmanje podložni ekonomskom gubitku pa smo spremniji da se posvetimo planiranju

Planiranje, pored obaveza potrebno je i da sadrži ove tri kategorije:

-usavršavanje

-lične odnose

-vreme za nas

Sledeći kradljivac vremena je telefon odnosno društvene mreže. Mnogo vremena gubimo na prelistavanje starih mailova, poruka, svih duštvenih mreža. Ostavite malo telefon sa strane ili pak ako vam je dosadno ili imate vremena u redu ili autobusu uvek možete da slušate neki podcast ili slušate neku audioknjigu. Na ovaj način ćete “izgubljeno” vreme iskorititi za usavršavanje i saznavanje novih informacija.

Primer “popravljenog” vremena u nedelji

40 sati posla

2 sata dnevno u prevozu – 1oh

8 sati sna – 56 sati nedeljno

2 sata u obrocima – oko 14 sati nedeljno

30 min spremanja – 3,5 h nedeljno

15 min za kupatilo – 1,5h nedeljno

————————————————-

prosečnoo 130 sati

—————————————————

168-130=38 sati slobodnijeg vremena.

 

38 sati je dovoljno vremena da uradite nešto fantastično.

 

Ako imate bilo kakvih pitanja ili želite da me kontaktirate budite slobodni da to učinite putem emaila ili broja telefona, kako god vama više odgovara. Stojim vam na raspolaganju.

Od srca

 

Vaša Ljilja