Da li i vas parališe strah kada treba da završite ili kompletirate nešto ?

Kako nas strah drži zaglavljene?

Kako nas strah drži zaglavljene?

Kada pogledamo većinu naših ne ostvarenih poduhvata, strah je je dan od glavnih krivaca za naše paralisanje ili odlaganje promene. Strah nas je da: ne budemo loši, da budemo opušteni, da ćemo biti ismejani. Sprečava nas da budemo proaktivni , ne dopušta nam da rizikujemo  i time sami sebi na pasivan način ograničavamo život.Strah ume da nas toliko parališe da ne možemo da donesemo odlulke za sebe  i na taj način prepustim odgovornst za sopstveni život nekom drugom. Tera nas da izbegavamo nova iskustva, određuje nam želje i dalji napredak. Prepoznavanjem straha i priznavanjem da smo uplašeni stičemo uvid u to , kada steknemo uvid imamo način da promenimo ili unapredimo stvari.

Načini kako ga pokazujemo:

 1. Ja se ne bojim- Jedan od meni omiljeni načina odbrane od uplašenosti, u ovom slučaju dolazi do paljenja mehanizma odbrane (reaktivne formacije), ovaj način delovanja je da na nas je „zaštiti“ i koristimo ga kada nam je previše strašno da prihvatimo najgori ishod dešavanja i umesto priznavanja da se plašimo mi koristimo na neki „očigledniji“ razlog zašto nešto ne možemo . Npr : Nemam vremena.
 2. Ne želim da znam-  Toliko se čvrsto držimo tog osećaja da često verujemo da ne treba da znamo da li je nešto stvarno ili ne.
 3. Ne treba da znam – Biramo da ostanemo u udobnoj, sigurnoj rutini. Svesno biramo da ne gledamo ono što nam remeti mir i rutinu.
Kako nas strah drži zaglavljene?

Kako nas strah drži zaglavljene?

Strah od neuspeha

Strah bez obzira na njegov kontekst sprečava nas da ne uspemo. Svi se mi na neki način plašimo neuspeha, odbijanja ili gubitka, ali šta je zapravo neuspeh? Šta je toliko loše u neuspehu? Mnogo nas preko neuspeha prelazi kao preko stepenice u životu koja nam pomaže da postavimo bolje temelje za nešto novo drugačije i bolje. Neuspeh nam je lekcija kako nešto ne treba da se radi i cilj neuspeha je da iz njega naučimo lekciju koju kasnije možemo da primenimo.

Kroz neuspeh učimo šta nam je potrebno za uspeh. Zamislite samo da kada ste učili da hodate , da ste odustali posle prvog pada ili prvi put kada ste pali i odrljali kolena da više niste potrčali.

No one wants to learn by mistakes, but we cannot learn enough from successes to go beyond the state of the art

Henry Petroski

(Niko ne želi učiti iz grešaka, ali ne možemo dovoljno naučiti iz uspeha )

Ono o čemu mislite, zapravo je najstrašniji deo

Ako je neuspeh vaša fokusna tačka, strah će vas preplaviti i pre nego što započnete bilo koju akciju. Naučite da neutrališite starh kao početno uporište.

Krug negativnih misli će nam još više povisti strah i ojačati ideje kao što su :“ Nikome ne mogu da verujem!“ ; „Nikad mi neće biti bolje!“ Najčešće razmišljanje koje pokreće krug negativnosti je „Šta ako?“. Ovo pitanje nas najviše onesposobi, jer nikome od nas ne pada na pamet nešto dobro .

Prošle godine sam organizovala radionicu na temu „Večiti krug negativnosti i kako ga zaustaviti“ ukoliko ima zainteresovanih možete mi pisati na mail i ponovo organizovati radionicu.

Kako nas strah drži zaglavljene?

Kako nas strah drži zaglavljene?

Saveti koji vam mogu pomoći da savladate strah

 1. Odredite najmanji korak i načinite ga.
 2. Aktivirajte se. Pasivnost je najplodnije tlo za strah.
 3. Provera realnosti. Proverite koliko je stvaran. Šta je ono najgore što bi moglo da se dogodi? Koja tri ishoda su najverovatnija?
 4. Jačajte svoju toleranciju na frustraciju. Strah se uvek javlja kada nam je neprijatno. Umesto da se izvlačite od neprijatnih situacija vi se postepeno izlažite tim situacijama.
 5. Družite se. Strah se uvećava kada smo sami, pronađite bliske ljude sa kojima ćete moći da razgovarate o svojim strahovima i koje će vas ohrabrivati.
 6. Pronađite šta hrani vaš strah. Prepozavanjem onoga što hrani naš strah će nas ohrabriti da promenimo naše obasce , ljude,  medije i sl.
 7. Povišite strah. Budite u stalnom strahu, bar 7 dana. Da li vam se dopada osećaj? Da li ste spremni za akciju?
 8. Napravite listu svoji snaga. Pitajte i prijatelje da vam pomognu. Listu čitajte svaki dan bar 3 puta dnevno, dok se ne oslobodite straha!

Ako imate bilo kakvih pitanja ili želite da me kontaktirate budite slobodni da to učinite putem emaila ili broja telefona, kako god vama više odgovara. Stojim vam na raspolaganju.

Od srca

Ljiljana