Kako bismo osigurali dobar dan, prvo je neophodno da prihvatimo odgovornost za sve naše dane i da smo u stanju da se nosimo sa time da nas drugi nazovu sebičnima. Druga stvar koja će nam pomoći u kreiranju dobrog dana je imaginacija i vizualizacija stvari koje bi smo voleli da nam se dogode ili kojim osećanjem bi voleli da budemo ispunjeni.

Tehnika vizualizacije preuzeta je iz Geštalt psihologije, i od prilike ovako može da izgleda *

Fokusirajte se na svoje disanje, na težinu svog tela nastolici i pokušajte osetiti gde ste napeti, a gde opušteni. Ne pokušavajte da se pomerate ili da nešto promenite, samo dopustite sebi da postanete svesni onog štoosećate. Obratite pažnju na svaki osećaj ili telesnu senzaciju koje imate. Da livam je toplo ili hladno, da li ste smireni ili uznemireni, srećni ili tužni?(Unutrašnja zona telesnih senzacija i osećanja).Sada obratite pažnju na svoje kontaktne funkcije vida, sluha, mirisa, ukusa idodira. Dopustite sebi da doživite svaku od njih kako bi stekli snažan utisak osredini koja vas okružuje (Spoljašnja zona vašeg okruženja).Na kraju, uočite kako komentarišete ono što osećate ili primate, na primer,˝Ne sviđa mi se ova napetost koju zapažam u stomaku˝ ili ˝Zapanjen sam kolikotoga mogu videti kada zaista pogledam po sobi˝. Takođe je moguće da praviteveze sa prošlošću ili da razmišljate o budućnosti (Središnja zona misli ifantazija).

Kako osigurati dobar dan?

Kako osigurati dobar dan?

Kako osigurati dobar dan?

Kako bi vam bilo lakše na kraju vežbe vizualizacije, popunite podsetnik kako bi se u toku dana podsećali na naše odluke. Primer podsetnika , ovakav podsetnik svakog jutra i sama popunjavam u dnevniku.

Šta bi učinilo današnji dan odličnim?

1. Danas želim da se osećam u balansu, iz tog razloga ću odraditi yogu i meditirati bar 5 minuta.

2. Danas želim da se osećam produktivno, iz tog razloga ću napisati dva teksta za blog.

3. Danas želim da ostvarim povezanost , iz tog razloga pozvaću prijateljicu na  kafu.

Ako vam je teško da se fokusirate na to kako želite da se osećate, napišite aktivnost i zatim identifikujte osećanje koje se nalazi iza te aktivnosti. To može da izgleda ovako:

Kako osigurati dobar dan?

Kako osigurati dobar dan?

Šta bi učinilo današnji dan odličnim?

1.Danas ću raditi yogu i meditirati, želim da se osetim u miru i skladu sa sobom odnosno u balansu.

2. Napisaću dva teksta za blog, želim da se osećam produktivno.

3. Pozvaću prijateljicu na kafu, želim da se osećam povezanom i u vezi sa drugim bićem.

Ove aktivnosti treba da budu dostižne i lako ostvarive. Ključ je u jednostavnosti.

Ako se ipak desi da dan ne ispadne onoliko dobar koliko te očekivali možete pročitati tekst : „Kako popraviti loš dan?“

Ako imate bilo kakvih pitanja ili želite da me kontaktirate budite slobodni da to učinite putem emaila ili broja telefona, kako god vama više odgovara. Stojim vam na raspolaganju.

Od srca

Ljiljana

  • preuzeto sa sajta Scribd
  • Inspiracija za tekst Five Minute Journal