Da li se navike mogu promeniti?

Navike su naučeni, stečeni oblici ponašanja  u različitim sferama života jedinke. Formiraju  se dugotrajnim ponavljanjem, prema zakonima efekta zbog čega se povezuju i sa procesom uslovljavanja. Zavise od uvežbavanosti, motivacije osobe i veličine i načina potkrepljenja.

Ovo pitanje često dobijam od klijenata, ljudi sa kojima sarađujem . Navike je moguće promeniti, proces promene zavisi od nas. Kako su navike obrasci ponašanja koja su naučeni i usavršeni putem ponavljanja isto tako naviku možemo promeniti samo drugačijim redosledom. Za početak, bitno je da osvestimo naviku i da znamo kada se javlja .

Kako promeniti navike?

Kako promeniti navike?

Kako menjamo navike?

Kao i za većinu stvari u životu koje bi trebalo da promenimo ili želimo da promenimo,trebalo bi da znamo osnovne korake koji će nam pomoći u toj promeni. Pre nego što otpočnemo sa promenama, trebalo bi znati da nikada ne krećemo u promenu više navika odjednom, razlog je Ego potrošnja, o kojoj ću pisati u narednim danima.

„Ego potrošnja“ utiče na formiranje nove navike, usmeravanjem volje na jednu promenu neće nas opteretiti. Potrošnja ega nas limitira na promenu jedne navike .

Kako promeniti navike?

Kako promeniti navike?

Koraci u promeni navike:

 • Fokus na promeni jedne navike.

Prvo pitanje koje sebi treba da postavite je :

“ Koju naviku želite da promenite?“

Identifikujte naviku koju želite da promenite i naučite sve što možete o tome kako to raditi pravilno. Postanite što bolji u ovoj aktivnosti .

Kod identifikovanja navike bitno je da to što menjate je nešto što možete da radite svakog dana, nešto što će se uklapati u vaš život a da vas ne remeti (previše), bitno je da ste u stanju da možete da radite čak i kada vam se ne dopada.

Na primer, jedna od mojih navika je vežbanje . Kako sam se vratila na fakultet i na svakodnevna predavanja bio mi je teško da organizujem sebi samostalne treninge svakog dana. Iz tog razloga 3-4 puta nedeljno idem u teretanu na neki od grupnih programa, koji mi obezbeđuju bar 4h nedeljno fizičke aktivnosti, a kod kuće se trudim da odradim bar 2 puta nedeljno yogu.

 • Forimiranje nove navike

Posvetite bar 30 minuta svakog dana novoj navici, kako bi vam svakodnevno ponavljanje ulazilo u rutinu i samim tim postalo obrazac ponašanja odnosno nova navika.

Za promenu navike navodi se da je potrebno bar 21 dan kako bi  došlo do stvaranje rutine. Ovaj proces je individualan i može trajati između 21 dana i 66 dana, najčešće vreme za usvajanje nove navike je oko 40tog dana. Iz mog iskustva mogu reći da su mi neke promene navika išle poprilično lako dok druge teže (sa nekima se dalje borim). Uvek se trudim da prođe bar 30 dana promene pre nego što nastavim sa promenama.

 • Pridružite novu naviku , starom ponašanju

Nova navika ne treba da se zasniva samo na motivaciji (sadašnjoj , prošloj ili budućoj). Priznajem, prva ja po neki put nemam dovoljno volje i motivacije da se pokrenem i da uradim tu jednu stvar koju bi trebalo da uradim , ali zato … ako bih novu naviku priključila starom ponašanju, sve je bilo lakše. Staro ponašanje treba da predstavlja sidro za novu naviku. Kod mene to izgleda ovako:

Nakon odlaska iz kancelarije/ fakulteta idem u teretanu na grupni trening – radnim danom, vikednom pre odlaska u kancelariju odlazim na trening.

Shvatili ste poentu, redovna obaveza (staro ponašanje) je sidro za novu naviku.

Kako promeniti navike?

Kako promeniti navike?

 • Malim koracima do prommene

Za razvoj nove navike ključ je da se fokusiramo na manje korake i da svako ostvarivanje tih koraka proslavimo. Ideja je da se stvori mini obaveza koju kada ostvarimo ostavlja ukus pobede i povećava našu motivaciju. Mnogo je bitnije ostati dosledan i svaki dan ponavljati naviku pa bar i na 3min i time menjati naše obrasce.

 • Budite spremni za prepreke

Svaka promena navike nailazi na prepreke. Iskrena da budem, gotovo nikad nisam sve prepreke da predvidim koje su mogle da mi se nađu uz put, ali bilo mi je daleko lakše da prevaziđem prepreke koje sam predvidela.

Prepeke koje se najčešće ispreče:

 1. Vreme
 2. Prostor
 3. Troškovi
 4. Stres
 • Organizujete sopstveni sistem nagrađivanja , za svaki miljokaz

Ovo je bitno, organizujte proslave za ostvarivanje svakog cilja. Kako bi održali motivaciju i želju za daljim menjanjem jako je bitno da proslavite to što ste uradili do sada. Nagrada treba da odgovara vašim afinitetima , u mom slučaju je da ako mesec dana ne propustim treninge mogu sebi da priuštim skraćeni spa dan . (ako vas zanima kako izgleda moj spa dan ostavite komentar , rado ću sa vama podeliti mesta koja volim da posetim i da se opustim.)

Kako promeniti navike?

Kako promeniti navike?

 • Izgradnja nove rutine

Ponavljanjem svakodnevne nove rutine u jednom momentu je postati sastavni deo vašeg svakodnevog dana, kao kada ste učili odlazak na nošu ili wc. Tek kada dođete do ove tačke ,možemo reći da je vaša rutina promenjena i da je sada nastupila nova.

Ovo nije lako, zahteva vreme i volju ali se na kraju se isplati. U mom slučaju ja sam negde na sredini puta, ali moja fitnes rutina polako postaje moja nova rutina i promenjena navika.

Ako imate bilo kakvih pitanja ili želite da me kontaktirate budite slobodni da to učinite putem emaila ili broja telefona, kako god vama više odgovara. Stojim vam na raspolaganju.

Od srca

Ljiljana