Put uspeha

Home/Lifestyle/Put uspeha

Put uspeha

By |2018-10-18T18:34:36+02:00oktobar 18th, 2018|Lifestyle|0 Comments

Prošlog četvrtka smo govorili o načinu upravljanja vremenom, taj tekst možete pročitati ovde ovog četvrtka nastavljamo u sličnom smeru. Danas govorimo na koji način ćete najlakše ostvariti postavljene ciljeve.

Put Uspeha

Kada postavljamo cilj ili uvodimo novu naviku , najbolje bi bilo da počnete sa postavljanjem minimuma koji će biti jednostavno ostvariv. Kada vaš mozak registruje da ste ostvarili uspeh doćiće do otpuštanja  endorfina (hormona sreće) i postaknuće vas da postavite nove ostvarive cilje (u ovom slučaju korake).

Slažem se da cilj treba veći, ali isto tako smatram da je cilj ne ophodno razložiti na niz manjih ciljeva, pa te ciljeve na korake, pa te korake u navike, pa te navike u postupke i dolazimo do ostvarivanja velikog cilja. Postavljanje izuzetno visokog cilja daje nam priliku da nađemo opravdanje zašto nismo uspeli. Međutim, onda kada sebi dozvolimo da cilj raspodelimo na brdo manjih ostvarivih ciljeva , bićemo u stanju da ostvarimo uspeh .

Put usepha

Put uspeha

Uspeh 1,2,3…

Ostvarivanje uspeha prvenstveno zavisi od promena navika ,ponašanja i rutina. Kada nam je potrebno da ostvarimo cilj, neophodno je da ga razložimo na manje ciljeve, zatim korake, zatim ponašanja i na kraju navika. Daću vam primer mog trenutnog cilja. Želim da do kraja 2018 oslabim 5-7 kg. Možda ljudima ovo ne zvuči puno , ali meni deluje. Već negde vidim da ću imati problem jer mi sama brojka od 7kg zvuči veliko i nesavladivo.

Međutim ako bih ovaj cilj razložila na nedeljne ciljeve koji mi ne deluju zastrašujuće onda bi to izgledalo ovako:

Do kraja godine ima jo 10 nedelja, ako bih u narednih 8 nedelja na nedeljnom nivou gubila između 500-700 grama do kraja godine bih imala ostvaren cilj.  Meni sada moj cilj ne deluje previše veliko i ne savladivo. Kako bih dalje uspela u svojoj nameri neohodno je da sagledam svoje navike, ponašanja i rutine.

Koliko već sada mogu da uvid prvu stvar koju treba da promenim je da pre doručka popijem topao čaj, da posle 17h izbacim voće i uglenje hidrate- ovo bi bile navike. Ponašanja bi bilo da malo više i češće uvrstim kardio trenig i rutina, da silazim jednu autobusku stanicu ranije kako bih se vraćala peške u stan,

Na Dnevnom nivo bi trebalo da organzujem vreme za trening i da bar dan ranije isplaniram obrok.

Kao što vidite nije bilo preterano teško razložiti poveći cilj, pronaći ponašanja i rutine koje je potrebno promeniti kako bi cilj bio ostvaren.

Postavljanjem jednostavnijih koraka olakšavate proces ostvarivanja cilja. Jednom kada uspostavite nove obrasce i ponašnja ponavljajući radnje iznova i iznova ostvarićete cilj bez preterano velike muke.

Put uspeha

I za kraj

Ne zaboravite da postavljanje velikih ciljeva lako ljude otera u paniku i daje sebi dovoljno vrema da smislite razlog i opravdanje zašto niste uspeli.

Mnogo je bolje, ostvarivati male uspehe na dnevnom ili nedeljnom novou umesto iscrepti sebe da u jednom danu ili nedelji uradite van svojih mogućnosti.

Ukoliko vam se dopadaju tekstovi, više možete čitati na mojoj instagram stranici:

maldanerlily

Ako imate bilo kakvih pitanja ili želite da me kontaktirate budite slobodni da to učinite putem emaila ili broja telefona, kako god vama više odgovara. Stojim vam na raspolaganju.

Od srca

 

Vaša Ljilja

Leave A Comment

ten − six =