Anksioznost, tema koja se takođe zaobilazi. Jako malo ljudi govori o anksioznosti a još manje kako se sa njom nosi. Nakon članka o depresiji bavićemo se problemom koji je četo prati, bavićemo se anksioznošću!

Šta je anksioznost?

Anksioznost  je mentalni poremećaj kod kojih je anksioznost vodeći simptom. Anksioznost je nejasna strepnja, strah bez očiglednog spoljnog povoda, strah od sebe samog, od unutrašnjih a ne spoljašnjih pretnji koje ga mogu samo isprovocirati.

Anksioznost vs strah

Strah  je direktni, fokusirani odgovor na specifičan događaj ili objekt koji preti integritetu individue, izvor opasnosti je objektivan, odnosno postoji svest o izvoru opasnosti.

Anksioznost  nije fokusirana na specifični događaj ili objekat. Osoba nije svesna pravog izvora neprijatne emocije, ta emocija je pomerena sa izvora na drugi događaj ili objekat.

Normalan strah:

 • motiviše
 • pomaže da se nosimo sa stresom
 • obezbeđuje opstanak
 • normalna zabrinutost

Patološki strah :

 • inhibira
 • problemi u funkcionisanju
 • anksioznost
 • patološka zabrinutost
Šta je anksioznost?

Šta je anksioznost?

Gap?

Gap – predstavlja stalni doživljaj opšteg, sveprožimajućeg, slobodnolebdećeg straha, uz motornu i psihičku napetost, hiperaktivnost vegetativnog sistema. Ovde anksizonost „slobodno“ lebdi i trajno je pristuna. Stalno pristuna anksioznost uz strepnju da će se nešto loše dogoditi, kreće sa osećanjem zabrinutosti i strepnje kojoj osoba u početku ne pridaje pažnju, često im prethode stesna događanja.

 

Ali..

Ali, nije svaka anksioznost loša ili patološka. Da bi anksioznost bila klasifikovana kao patološka kod osobe mora biti izražena druži vremenski period, jačeg inteziteta i da je ometa u vršenju svakodnevnog života.

Stanje straha je normalno za svakog od nas, služi nam kako bi očuvali život i drži nas u stanju pripravnosti kako bi odragovali na opasnost.

 

Lično iskustvo

Na moju sreću ne patim ni od anksioznosti ni od depresije. Bila sam u depresivnoj poziciji i tokom 2016. imala sam par anksioznih napada i jedan paničan napad. Mogu reći da iskustvo u doživljaju anksioznosti nije bilo prijatno ali mi je pomoglo da bolje razumem prijatelje i klijente koji imaju anksioznost i/ili panične napade.

Ono što je meni pomoglo u tom periodu je to što sam u tom trenutku shvatila da se radi o anksioznosti i što sam imala „alat“ u ruci koji mi je pomogao da lakše shvatim šta mi se događa i na koji način da pristupim sebi. Pre doživljaja napada, znala sam da mi je period stresan i da sam verovarno potisnula gomilu osećanja koja su pratila celokupan period u kome sam bila.

Koraci kroz anksioznost

U narednim redovima sa vama ću podeliti tehniku koja je meni pomogla i tehniku koju često koristim u radu sa klijetnima. Najbolje bi bilo da pitanja i odgovore zapisujete u dnevnik  kako bi kasnije mogli da im se vratite, možda ih sagledate iz novog ugla i steknete uvid koji vam je dotle bio zamagljen.

 1. Šta će se desiti?
 2. Čega se toliko plašim?
 3. Šta me tečno plaši?
 4. Kako izgleda naš strah? (opišite sebi u detalje kako to izgleda, npr. kao kada biste glumcu ili glumici pokazivali i pričali kako treba da izgleda kada glumi vaš strah)
 5. Dozvolite sebi da osetite, zapišite ta osećanja
 6. Posle par dana, vratite se i pročitajte odgovore i ponovite vežbu.
Šta je anksioznost?

Šta je anksioznost?

Rezime

Kao što vidite svako od nas ima dobre i loše dane, niko od nas nije zaštićen i svakome može da se dogodi da u nekom momentu nas prevlada situacija, sve su to borbe sa kojima se svako od nas susreće. Anksioznost je među najčešćim poremećajima, iz toga ne zaboravite da niste sami.

Moja prijateljica Anđelija je podelila na svom blogu svoje iskustvo sa anksioznošću, članak možete pročitati ovde.

U koliko ste student besplatno online savetovanje možete zakazati ovde.

Ako imate bilo kakvih pitanja ili želite da me kontaktirate budite slobodni da to učinite putem emaila ili broja telefona, kako god vama više odgovara. Stojim vam na raspolaganju.

Od srca

Ljiljana