Zašto se teško menjam?

//Zašto se teško menjam?

Zašto se teško menjam?

By | 2018-01-18T11:53:08+00:00 januar 5th, 2018|Lifestyle|0 Comments

U poslednje vreme sve češće mi se javlja želja za jutarnjim trčanjem. Mnoge su koristi trčanja ali nikako da prelomim i krenem. Jaku želju imam, motivaciju imam ali nešto fali.

Kako bih izbegla izgovore koje dajem, zapitala sam se zapravo zašto mi je nešto lakše a nešto teže da promenim. Počela sam da raščlanjujem uspešne odluke i promene. Jedno je svakako sigurno, da bih promenila nešto sama želja nije dovoljna i neće me dovesti do željenog cilja.

Želja nam može pomoći pri definisanju i postavljanju cilja, ali ako vam je želja prevelika bez konkretnih akcija teže ili čak u opšte nećete postaviti i ostvariti cilj.

Želja i motivacija čine volju, i često psiholozi  govore da je volja kao mišić, koji se troši i razvija. Volju ne čini samo želja ili samo motivacija. Potrebno je da obe, zajedno rade kako bi rezultat bio pozitivan.

Ako ovo razumemo, jasno je da sama želja nije dovoljna za ostvarivanje promene. Šta nam je potrebno da bi ostvarili promenu:

  1. Tačno postavljanje cilja
  2. Stvoriti uslove koji će vam pomoći da ostvarite promenu

Šta je ono što zaista želim?

U koliko vas stalno vodi želja kroz život, podsećate na leptira koji leti sa cveta na cvet. Energija koju trošite radeći polovično stvari bez jasnog cilja dovodi vas do iscrpljenosti i preteranog razmišljanja. U momentu kada postavite cilj, sva vaša energija biće usmerena ka ostvarivanju cilja.

Kada postavite cilj, zapišite ga i osmislite korake koji će vam pomoći da ostvarite cilj.  Korake možete gledati kao na spratove zgrade, tj ček pointe dok stpenice u zgradama neka vam predstavljau svakodnevne stvari koje radite na ostvarivanju svog cilja.

Stvorite uslove, da bi promena bila moguća

Iz ličnog iskustva, ma koliku želju da imam za nekom promenom, neću uspeti ukoliko nisam uložila trud i promenila okruženje.

Želja je u nama, želja nema uticaja na našu okolinu i ne može povećati naš napor u prevazilaženju problema. Želja nam je gorivo kojim se pomažemo u ostvarivanju ciljeva.

Okruženje je često jače od naše želje za promenom. Kako su ljudi socijalna bića, i imamo želju da se uskladimo sa našom okolinom često naše unutrašnje želje ostaju ne ostvarene.

Prema tome, olakšaćete sebi ukoliko pored postavljanja ciljeva imate okolinu koja će učestvovati u ostvarivanju istih.

make it hapen

Photo by Bich Tran from Pexels

Vratimo se na moju želju sa početka teksta.

«U poslednje vreme sve češće mi se javlja želja za jutarnjim trčanjem. Mnoge su koristi trčanja ali nikako da prelomim i krenem. Jaku želju imam, motivaciju imam ali nešto fali.»

U koliko zaista želim da krenem da trčim trebalo bi da:

  • Donesem odluku tj postavim cilj
  • Budim se ranije ujutru
  • Okružim se ljudima koji trče ujutru

Ovako se promene dešavaju.  Mi se prilagođavamo novom okruženju. Ukoliko želimo promenu, potrebni su nam namerni izbori i okolina koja će nas voditi ka ostvarivanju promene.

Veliki deo nas , oblikovan je kroz okolinu koja nas okružuje, zato birajte pametno!

Ako i dalje samo želite i ne postavite jasne ciljeve i ne promenite okolinu, do velike promene neće doći. U koliko imate samo cilj bez podrške okoline, od srca vam želim da svoj cilj ostvarite, ali će biti jako teško i potrebno je da budete izuzetno mentalno jaki da se oduprete okolini i želji da pripadate socijalnom okruženju.

Ako imate bilo kakvih pitanja ili želite da me kontaktirate budite slobodni da to učinite putem emaila ili broja telefona, kako god vama više odgovara. Stojim vam na raspolaganju.

Od srca

Ljiljana Maldaner

Leave A Comment

1 × two =