Izlazak iz okvira podrazumeva promenu.

Najčešća stvar koju čujem od klijenata i sa kojojm sam se i sama susrela, je ta da kada otpočnemo sa promenama, da im je čudno , neprijatno i da same sebi deluju lažno ili izveštačeno. U procesima promena jako često se susrećemo i sa manje podržavajućom okolinom. Velika većina mojih klijentkinja, na početku promena , susrela se sa jednim delom okoline koji njenu novu promenu nije mogao da podrži, pored toga što nisu imale podršku okoline njihov rast i razvoj bio je praćen frazama :

„Ko misliš da si ti?”

”Zašto pokušavaš da budeš ono što nisi?”

Tačno, nisam ili možda jesam ali da nisam toga svesna. Želim da sama odlučim ko želim da budem i ko sam. U procesu promena, mnogi prijatelji i porodica su otpali, nismo se više jedni drugima u klapali u život i to je ok. Napustiti okvire koji nas ograničavaju, sputavaju ili limitiraju je čudno, nepoznato i definitivno se nećemo osećati kao mi neko vreme. Ali u tome i jeste poenta.

 

Život se ne pronalazi traženjem sebe, život se pronalazi kreiranjem sebe!

Napusti okvire okolnosti

Kako da napustiš sopstvene okvire?

Šta zapravo znači napuštanje sopstvenih okvira? Svakog dana i u svakom segmentu života mi to radimo.

Gotovo uvek se prilagođavamo nečemu, velika je razlika da li to radimo svesno i namerno ili nametnutno u grču.

Istina je , da mnogi od nas vuku određene okvire koje smo naučili kroz odrastanje od naših roditelja ili najbližih. Ovi okviri su nam govorili kako da mislimo, kako da radimo, kako da se oblačimo, kako da se hranimo, kakve partnere da biramo… mnogi od nas su usvojili te okvire i uskladili živote uz pomoć tih okvira bez da smo ih testirali da li su stvarno naši i da li mi to zaista želimo. Kada predugo živimo pod maskom ili ograničenjem drugih, unutar nas se osećamo slomljeno i frustrirano jer živimo život koji ne želimo a deluje toliko savršeno.

Bez obzira na to ko smo sada, koliko imamo sada godina, MI možemo da napustimo svoje okvire!

Napusti okvire okolnosti

Ako se osvrnemo na našu prošlost, kada sagledamo sve naše uloge, sva naša ograničenja može nam se desiti da se osećamo preplavljeno, depresivno, tužno ili ljuto, znam da ja jesam. Ograničena, uverenja i uloge koje nosimo sa sobom su najblaže rečeno bila teška, a opet godinama smo živeli sa njima, da smo poverovali da su stvarni deo nas.

Ako mislite da naša uverenja i uloge koje odigravamo ne utiču na naš život podsetila bih vas na fantastičnog glumca, koji na žalost više nije sa nama, Heath Andrew Ledger. Mladi i perspektivni glumac , predugo je odigravao ulogu Džokera, nije izlazio iz nje, nakon nekog perioda postao je ekstremno depresivan i mračan.

Svi mi nosimo određene okvire i uloge , da smo usvojili ponašanje, emocije i misli koje idu uz tu ulogu. Dobra vest je da mi možemo da izađemo iz tih uloga u svakom momentu.

Kroz moj Instagram delila sam sa vama priče, kako sam odrastala, kako su određene situacije uticale na mene i zasita svoje prošlosti se ne stidim, naučila sam da je prigrlim ali da želim drugačiji život, da želim da budem neko drugačiji i da ne želim da se stidim zbog toga.Od te odluke do danas prošlo je mnogo vremena, prihvatila sam da ću izaći iz zone komfora. Ta odluka je značila da ću otići u drugačijem smeru.

Odlučujem kakva žena želim da budem, kako želim da se osećam, kako želim da razmišljam, kako želim da izgledam, kako želim da se pokažem i sve ovo je počelo prihvatanjem da ne živim život kakav želim.

Napusti okvire okolnosti

Kako bi idealan život izgledao?

Kako da promeniš svoje okvire?

Ako želiš nešto da promeniš prvo moraš da ga spoznaš. Za početak napiši sve svoje uloge i okvire koji se nalaze u tvom životu u  ovom trenutku, zatim napiši novi životni skript, prateći ova pitanja.

Ko želiš da budeš?

Ne uloga koju želiš da imaš već ko želiš da budeš.

Kako bi se osećala ?

Osećanja su najvažnija zato nešto radimo ili ne radimo.Ako smo inspirisani da nešto radimo tome ćemo se maksimalno posvetiti i odraditi.

Zamislite kako je na trenutak imati samopouzdanja, biti zadovoljan sobom. Zadržite to osećanje na 24h.

Kako bi mislila?

Mislima kreiramo naš doživljaj. Kako ta osoba treba da misli da bi kreirala željeno osećanje.

Ovde na scenu stupa Dnevnik ,o čijoj važnosti sam vam pisala ovde. 

U njega treba da zapišete sve moguće misli i pronađete lične blokade .

Kako bi izgledala?

Lično mi je jako važno da se u svom telu dobro osećam, verujem da fizički izgled dosta utiče na naše mentalno stanje.

Zato sam u svoj novi životni skript ubacila i ovaj deo.

Pomozi sebi da što lakše spoznaš novu verziju sebe.

Kakva osoba bi bila?

Kakve knjige bi čitala?

Kako bi se hanila?

Šta bi trenirala?

Kako bi razgovarala?

Kakvo joj je okruženje?

Neka tvoje okruženje podrže tvoj lični put promene. Možda da promeniš jutarnje rutine, možda je vreme da iskoristiš svoje trenutno okruženje i da uz pomoć njega dobiješ najbolje za sebe.

Primeri:

Umesto da pustiš vesti, pusti audio knjigu.

Umesto kafe popi limunadu.

Pokušaj da igraš uz muziku.

Najvažniji deo promene si ti.

 

Kada napišeš novi skript, probaj ga na 24h. Bez limita, bez okvira, pokaži se ko želiš da budeš. Ne menjaj spoljašnje okolnosti (kada oslabim, odbaci svako „kada“ i prepusti se zadatku …)

Ako želimo promenu, vreme je da joj se posvetimo!

Napusti okvire okolnosti

Kada odustajemo od promene?

Onda kada postane čudno, nelagodno, teško,kada nema trenutnih rezutata. Ako ne ide onako kako smo zamislili lako odustajemo i vraćamo se u zonu komfora, jer nam je poznata i ne boli nas.

Ako želimo rezultate, moramo da investiramo i vežbamo. Vremenom promena postaje deo nas, da više nije promena već sastavni deo karaktera.

 

Postaješ ono čemu se posvetiš!

Kako želiš da živiš?

Po čijim pravilima?

Nadam se po svojim. Nadam se da te je ovaj tekst pokrenuo.

Ako želiš promenu moraš da uložiš sebe, svoje vreme i da vežbaš.

Život se ne pronalazi traženjem sebe, život se pronalazi kreiranjem sebe!

 

Ako imaš pitanja , piši mi na email:

lj.maldaner@gmail.com