Težnja

Težnja def. Volja za nečim.Prema psihološkom rečniku Težnja je opšti izraz za usmerenost i dinamiku ponašanja koja proističu iz nagona i motiva. Deskriptivna je (opisna) i ne obavezuje ne teorijsko stanovište.

Težnja se kao osobina javlja oko 5 godine života, najčešće u obliku da se dopadnemo nekome . Naravno kao i sve druge osobine i ova  osobina  se javlja individualno. Prva naša težnja javlja se kroz socijalizaciju odnosno težnja da se ukopimo i dopadnemo drugim ljudima – onakvi kakvi jesmo! Ako i kada budemo pihvaćeni težnja se dalje preoblikuje na dalje životne etape i životne ciljeve.

Težnja i smisao

Smisao i težnja

Smisao i težnja, da li su ove dve stvari slične? Zapravo i ako deluju slično, ove dve osobine se oslanjaju jedna na drugu. Smisao predstavlja ono “zašto “ nešto radimo a težnja je želja da naše “zašto” radimo bolje . Na primeru to možemo da vidimo ovako

Smisao  mog posla je da pomognem ljudima da ostavare svoje potencijale i svoj maksimum a težnja je da to radim na što kvaliteniji način i da doprem do što većeg broja ljudi.

Smisao vam može pomoći da ostvarte težnju, a težnja da ostvarite smisao.Jedna bez druge ne postoje , jedna drugoj su potrebne.

Za mene i težnja i smisao najlepše su prikazane u Molitvi koju je napisao Antoan de Sent Egziperi autor “Malog princa”.

Težnja i smisao

Molitva koju je autor “Malog princa” napisao kad mu je bilo najteže u životu

„Gospode, ja ne molim ni za čudesa ni za priviđenja, već za snagu svakodnevnu. Nauči me umetnosti malih koraka.

Načini me pažljivijim i snalažljivim, da bih se u raznolikosti svakodnevnog života zadržavao na otkrićima i iskustvima koja me uzbuđuju.

Nauči me da pravilno raspolažem vremenom svog života. Podari mi fini dar da razlikujem primarno od sekundarnog.

Ja molim za snagu uzdržanosti i mere, da kroz život ne bih lepršao i skliznuo, već razumno planirao tok dana. Da mogu videti vrhove i prostranstva i da čak ponekad nađem vremena da uživam u umetnosti.​

Pomozi mi da shvatim da iluzije nisu od pomoći. Ni sećanje o prošlosti, ni snovi o budućnosti. Pomozi mi da budem ovde i sada, i prihvatim ovaj trenutak kao najvažniji.

Spasi me od naivnog uverenja da sve u mom životu treba da bude glatko.

Podari mi jasnu spoznaju da su teškoće, porazi, padovi i neuspesi samo prirodni, sastavni deo života, zahvaljujući kojima rastemo i sazrevamo.

Podsećaj me da se srce često buni sa razlogom.

Pošalji mi u pravom trenutku nekoga ko ima hrabrosti da mi kaže istinu, ali da mi je kaže s ljubavlju!

Znam da se mnogi problemi rešavaju ako se ništa ne uradi, zato me nauči strpljenju.

Ti znaš koliko je jaka moja potreba za prijateljstvom. Daj mi da budem dostojan tog najlepšeg i najnežnijeg Dara Sudbine.

Daj mi bogatu maštu, da bih u potrebnom vremenu, u potrebnom trenutku, na pravom mestu, u tišini ili govoreći, nekome podario neophodnu toplinu.

Napravi od mene čoveka koji zna da dopre do onih koji su zaista na dnu.

Spasi me od straha da ću nešto propustiti u životu. Ne daj mi to što ja želim, već to što mi je zaista potrebno.

Nauči me umetnosti malih koraka.“

Antoan de Sent Egziperi

I na kraju…

Svako od nas zaslužuje da ima jasan smisao šta želi i ka čemu želi da ide. Svako od nas ima obavezu da to i ostvari, do nas je samo da li to želimo ili ne. Smisao se najlakše spoznaje kroz autentičnost, kada znamo ko smo ili kada barem imamo naznaku ko želimo da budemo. Dosta ljudi danas nije sigurno šta žele u životum ako se i vama ovo čini kao problem uvek možete da me kontaktirate.

Takođe kao što sam najavila u jučerašnjem Instagram live-u ( na instagramu me možete pratiti na maldanerlily), u planu je održavanje ciklusa radionica sa temom otkrivanja autentičnosti. U koliko ste zainteresovani možete se prijaviti na email

lj.maldaner@gmail.com

Do sledećeg čitanja

Ljilja