Percepcija predstavlja način organizovanja i interpretacije primljenih senzacija. Na psihološkom nivou percepcija predstavlja značenje koje pridodajemo senzaciji (stimulusu) iz naše okoline.

Naša percepcija je toliko moćna da nam određuje da li smo srećni, zadovoljni ili nesrećni , nezadovoljni. Stvar je u tome da je stvarnost samo činjenica- ni dobro ni loše- jednostavno dešavanje – a samo je do našeg doživljaja tj.interpretacije da li je ta stvar dobra ili loša.

Kakvo god značenje ili vrednost imalo neko dešavanje , za nas će imati onu vrednost koju joj mi sami dodelimo.

Percepcija ili stvarnost

Percepcija se uvek razlikuje

Svima nam je poznata čuvena rečenica:

„Lepota se nalazi u oku posmatrača.“

Ono što se meni dopada vama može da bude ružno ili čak da budete ravnodušni isto tako situacija može da bude obrnuta. U radu sa klijentima naučila sam jednu veoma bitnu stvar a to je :

 • Ne mogu da pričam o onome šta se dešava u njihovom životu, ako pri tome ne znam kako neki događaj tumače!

Svako od nas je jedinstven i kao takav ima jedinstven pogled na svet, da bih bilo kom klijentu pomogla trudim se da upoznam način na koji doživljava svoju stvarnost i da upoznam životne strategije koje koristi u životu. Različita percepcija nas uvodi često u nesporazume, npr. muškarci i žene različito tumače istu situaciju. Npr. Poruke za dobro jutro … Ženama one predstavljaju jedan vid ljubavi i propust te poruke često tumače kao da nisu voljene. Muškarci ovaj tip poruka tumače kao još jednu od obaveza ili dužnosti koju trebaju da obave u toku dana. Kakvo god tumačenje bilo, nastojanje da se utvrdi ko je u pravu u ovom scenariju nećemo dobiti ništa. Doživljaj situacije je različit i stoga oboje su u pravu i oboje greše.

Percepcija ili stvarnost

Ne postoji stvarnost, postoji samo percepcija

Kao što ste iz gore pomenutog primera videli, naša percepcija oslikava našu stvarnost odnosno naš doživljaj realnosti. Sjajna stvar je u tome , da kada ovoga postanete svesni vašu reakciju ali i percepciju možete da promenite.

Kada spoznate svoju percepciju, uvek možete da je promenite!

Verujem da vam ovo zvuči ne stvarno i po malo egzaktno ali imam odličan primer, dr. Viktor Frankl-psihijatar koji je preživeo Aušvic. Esesovci su mu ubili porodicu , ponižavali, kontrolisali život i na kraju na neki način određivali da li će preživeti. Dr. Frankl je u svojoj knjizi „Čovekova potraga za smislom“ podelio svoje otkriće ono što esesovski čuvari nisu mogli da kontrolišu je stav koji je on zauzimao u pogledu svoji patnji.

Ovaj život znamo i doživljavamo samo kroz smisao ili značaj percepcije koji mu pridajemo.

Dr. Viktor Frankl

Alternativa percepcije

Kao što možete da zaključite , svako opažanje je relativno. Filozofija dr. Frankla je istinita bila onda istinita je i danas. Najvažnije je prihvatiti da vaša reakcija na stimulus već odluku kako ste odabrali da shvatite događaj. Ovde ne govorim o tome da tebate da živite po poštapalici :

„Ko zna zašto je to dobro“ već o tome da za svaki događaj imate izbor da li će on biti vaša potpuna propast ili nešto sa čime možete da se izborite.

Reakcija na određeni događaj je samo naš izbor i trebalo bi da se trudimo da uvek odaberemo konstruktivnu alternativu.

Vi imate izbor u pogledu toga kako ćete opažati svet.

Kada smo bili deca o svetu smo učili kroz različita iskustva, pamtimo i primenjujemo samo ono što smo preživeli. Međutim, da bi ste danas živeli kvalitetno i dobro vaša prošlost ne bi trebala da bude od presudne važnosti. Prošlost je bila, ponavljam BILA! Preživeli ste je i gotovo, bitno je da je budete svesni, da kroz nju tumačite sadašnjost i da je danas na vama da li želite da to tumačenje promenite. Recimo da je vaša prošlost bila neprijatna i da vi dalje tumačite sadašnjost kroz te naočare , dozvoljavate svojoj prošlosti da vam diktira sadašnjost i utiče na budučnost.

Način kako možete da izbegnete tumačenja iz prošlosti, da vas je neki događaj promenio i da vam je promenio pogled na ljude i svet ,VI ste ti koji odlučuje da li će i dalje da bude pod iluzijom prethodnog iskustva ili će oformiti nov pogled.

Niste odgovorni za svoju prošlost, međutim odgovorni ste za svoju sadašnju reakciju na vašu prošlost!

Promena percepcije

Najveći problem u promeni percepcije nalazi se u tome da su sva naša tumačenja zasnovana na čvrstim uverenjima. Najteže je promeniti tumačenje koje je pod uticajem ograničavajućih uverenja, odnosno uverenjima koja su o vama, vašim nedostacima i ograničenjima koja mogu biti stvarna i zamišljena. Ova uvrenja se najčešće javljaju onda kada smo suočeni sa izazovom.

Uverenja su ono što smatramo istinitim i tačnim. Tretiramo ih kao činjenice, više ih ne proveravamo i ne menjamo jer verujemo da je to univerzalna istina.

Percepcija ili stvarnost

Bitno je da prihvatite da su uverenja, kamen spoticanja koja su nastala kao proizvod pogrešnog tumačenja nekog bitnog događaja koji je nastao u budućnosti.

Svi mi imamo uverenja. Bitno je da ih osvestimo, tada ona imaju sve manju moć na našim životom.Neka od najčešćih uverenja :

 • Nisam pametna
 • Nisam dovoljno dobra
 • Nikada neću uspeti
 • Ne mogu da se menjam
 • Moje poreklo nije dovoljno dobro da bih postigla ono što želim
 • Nikad u ničemu nisam uspevala
 • Ako sam srećna, uvek nešto krene po zlu
 • Ne zalužujem drugu priliku

Način da se suočite sa uverenjima je u tome da zapišete sva svoja uverenja. Budite spremni da će se spisak svakog dana produžavati ali što više otkrivate svoja skrivena uverenja i demistifikujete ih realnošću , živeće te srećnijim i ispunjenijim životom.

Pored ličnih ograničavajućih uverenja , možete imati uverenja i o:

 • partneru
 • odnosima sa ljudima
 • odnosima sa ljudima koje volite
 • karijeri
 • budućnosti
 • prijateljima
 • svetu

 

Vaša percepcija ne bi trebalo da se razvija samo na osnovu vašeg viđenja sveta, već i na osnovu proveravanja i potvrđivanja tog viđenja.

Filip Mekgro

Nadam se da vam je ovaj tekst koristio i da ćete primeniti ovu vežbicu na rešavanje sopstvenih uverenja. Ako vam se tekst dopao i ako želite da nastavim da pišem na temu životnih strategija ostavite komentar ili pišite na email.

Vaša Ljilja